Inne Jak wybrać suszarkę do grzybów?

Jak wybrać suszarkę do grzybów?

Suszone grzyby to doskonały dodatek do wielu dań – sosów, mięs, zup czy chociażby bigosu. Bardzo dobrze uzupełniają smak i aromat potraw, dlatego zawsze warto mieć pod ręką pełny słoik najlepszych grzybów. Co ważne, ich suszeniem możemy zająć się we własnym domu!

Wystarczy dysponować odpowiednim urządzeniem o odpowiednich parametrach technicznych. Co ważne, taka suszarka może być przez nas wykorzystywana przez cały rok, w dowolnym miejscu z dostępem do energii elektrycznej.

Oczywiście niektórzy suszą grzyby w sposób naturalny (na słońcu), jednak pogoda nie zawsze na to pozwala. Skorzystać możemy również z płyty grzewczej lub pieca, lecz musimy przygotować się na to, że proces suszenia trochę potrwa. Z pewnością nieprzydatna okaże się również lodówka. Wszystko to sprawia, że w wielu sytuacjach suszarka wydaje się być po prostu najlepszym wyborem.

Oczywiście ogromne znaczenie ma również typ suszarki, na jaki się zdecydujemy. Oferta rynkowa jest bardzo szeroka, dlatego przed dokonaniem ostatecznego wyboru warto przeanalizować wszystkie dostępne rozwiązania.

Na czym polega suszenie grzybów w suszarce?

Na wstępie warto podkreślić, że omawiane urządzenie zbudowane jest z tacek ustawionych w kilka pięter – to właśnie na nich rozkładane są świeże, pocięte grzyby. Na dole suszarki montowany jest element grzewczy oraz wentylator.

Po włączeniu, powietrze wewnątrz zostaje ogrzane, a następnie „wypchnięte” przez wentylator ku górze. W ten sposób odbywa się cyrkulacja ciepłego powietrza, które suszy wszystkie grzyby znajdujące się na każdym piętrze. Wszystko to sprawia, że cały proces realizowany jest w sposób sprawny i co najważniejsze, skuteczny.

Na co warto zwrócić uwagę?

Jak już wspomnieliśmy, na rynku dostępnych jest wiele zróżnicowanych urządzeń, które gwarantują nieco inne możliwości. Dlatego też nie powinniśmy decydować się na pierwszy lepszy model, który pasuje nam pod względem ceny lub wyglądu. Ogromne znaczenie mają przede wszystkim parametry techniczne.

Mowa tu przede wszystkim o mocy suszarki do grzybów, która decyduje o tym, jak szybko i jak sprawnie urządzenie zostanie rozgrzane. Jeżeli zdecydujemy się na model o niskiej mocy, minie sporo czasu zanim do najwyższych pięter dotrze rozgrzane powietrze. Wszystko to sprawi, że suszenie dużej liczby grzybów okaże się nierównomierne i nieskuteczne. Co ważne, niektórzy producenci podają osobne wartości dla mocy grzałki i wbudowanego wentylatora.

Biorąc pod uwagę wartości ogólne, dobrej jakości suszarki wyróżniają się mocą co najmniej na poziomie około 200 W. Oczywiście poza mocą ogromne znaczenie ma również generowana temperatura. Naprawdę warto decydować się na urządzenia, które pozwalają na jej swobodną regulację. Dlaczego?

Jeśli bowiem temperatura będzie zbyt wysoka, grzyby wysuszą się zbyt mocno, przez co nie tylko będą bardzo kruche, ale również stracą na smaku i aromacie. Należy pamiętać także o tym, że w przypadku ręcznego cięcia grzybów, nigdy nie uzyskamy kawałków tej samej grubości i wielkości. Brak możliwości dostosowywania generowanej temperatury sprawi więc, że nie zostaną one wysuszone w sposób równomierny.

Dla wielu osób znaczenie ma także energooszczędność, dlatego też warto sprawdzić również, ile wybrana przez nas suszarka go grzybów pobiera prądu.

Budowa urządzenia

Wpływ na ostateczny wybór powinna mieć także budowa urządzenia. Mowa tu nie tylko o wymiarach, ale również (a może przede wszystkim) liczbie pięter, czyli zamontowanych tacek.  Wszystko zależy oczywiście od naszych potrzeb i wymagań. Na rynku znaleźć można suszarki dysponujące trzema, czterema, pięcioma, a także z większą liczbą pięter. Zakup zbyt dużej suszarki może okazać się nieopłacalny pod względem kosztów eksploatacyjnych, dlatego warto dokładnie przemyślać swój wybór.

Istotna jest także obudowa urządzenia, która powinna zostać wykonana z materiału odpornego na uszkodzenia mechaniczne.

Ile kosztują suszarki do grzybów?

To oczywiście zależy od konkretnego modelu, a także wspominanych już parametrów technicznych. Najbardziej podstawowe urządzenia zakupić możemy już za około 120 złotych, podczas gdy te bardziej rozbudowane mogą kosztować nawet blisko tysiąc złotych.

Co równie ważne, na rynku znajdują się suszarki, które są wykorzystywane do suszenia nie tylko grzybów, ale również owoców, warzyw, ziół i kwiatów. Niezależnie od modelu, zawsze warto sprawdzić, jakimi parametrami się wyróżnia. Uwagę należy zwrócić przede wszystkim na moc, generowaną temperaturę oraz obecność mechanizmów regulacyjnych.

 

Materiał zewnętrzny

O serwisie

Polski portal technologiczny

Przedstawiamy nowości i wiadomości z szeroko pojętej technologii

E-mail: oferta@mandriva.pl